At Rejse er at Leve

Klumme 2012

”Ha’ en god ferie!” Sådan har jeg endt mange af mine telefonsamtaler det sidste stykke tid. Der er gået småferier i den, folk længes ud.

Venner forsvinder op i skyerne i et fly for at lande et eksotisk sted på kloden og få et tiltrængt break. Tak til den moderne teknologi og priskrig mellem flyselskaber, så normale mennesker kan flyve overalt gennem fremmede himmelstrøg for små penge.

Her kan de blive ladet op igen og få energi til igen at klare hverdagens trummerum. Det er vel nærmest Guds største gave til menneskeheden siden franskbrød i skiver.

”At rejse er at leve”, sagde H.C. Andersen. Lad os lige huske, hvad vores gamle Digter mente. Ikke at vi skal nå alle rejsemål i verden, men at rejsen er selve livet.

Når han rejste fra Odense til København, foregik det med diligence. Her sad han ved det åbne vindue og lyttede til, at hestehove og træhjulenes jernringe knuste småsten på de små, snoede grusveje mellem skov og marker. Han kunne følge det gule korn, dufte høet og se bonden svinge leen, mærke den salte vind, når han nærmede sig Nyborg, se de hvide sejl fra skibene i Storebælt.

Jeg er selv fra en fordums tid, hvor dyre monopolflyselskaber ikke var for rejselystne unge og Interrail ikke var opfundet. At rejse var at male blomster og fredstegn på et gammelt Folkevognsrugbrød og først i Hamburg blive enige om, hvor man skulle hen. Vi holdt os fra betalingsmotorveje og politi og benyttede i stedet de små veje mellem vinmarker og bjerge. I mine bedste rejseoplevelser har jeg ikke haft kontrol over tingene, og jeg har valgt skæbnen som rejseledsager.

Du kan få lige hvad du vil ha’. I dag kan du med lethed rejse uden overraskelser at skulle forholde dig til, uden skæbnen til at skabe forstyrrelse og uden sanseligheden til at skabe eftertænksomhed.

 

I dag kan du på nettet forud for ferien checke swimmingpoolens temperatur og hotellets og barens åbningstider. Du kan på forhånd vælge løs blandt udflugterne, så du kan give den som blitzblinkende bus-japaner. Men feriebilleder og minderne bliver så også derefter.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.